FAQ - Svar på en del frågor vi ofta får... 

Var hittar vi er?

Vägbeskrivning till respektive bana hittar du Här (Längst ner på sidan du länkas till).

 

Hur betalar vi hos er?

Ni betalar dressincyklingen på plats när ni kommer till oss.
Har ni bokat ett sällskap med flera familjer så har ni fått
en totalsumma som vi vill att en person svarar för.
Betalningen tar vi helst som EN gemensam Swish för hela ert sällskap.
DU SWISHAR TILL ETT SEPARAT NUMMER SOM DU FÅR AV OSS PÅ PLATS!

 
Vi har en bebis på 6 månader, hur gör vi då?

Bebisar kan följa med, tag med den första modellen på bilbarnstolen (upp till 11 mån) så fäster vi den på dressinens golv med spännremmar. Stolen ska alltid vara vänd med ansiktet mot bänken där Du sitter, (se bild) oavsett väder och sol. Då kan inte händer och fötter komma till skada mot dressinens hjul. Ta med insektsnät och regnskydd. Kombinera gärna med bärsele, så trivs den lille bättre.
När Du bokar, meddela alltid oss om Du tar din bebis med.

winf babystol 2

 

Får/kan man ta hunden med på dressinen?

Du får ta hunden med, men ibland kan det vara bättre för både Dig och hunden om den stannar hemma. Många hundar blir väldigt oroliga av dressinåkning och vill bara hoppa av. Ofta slutar det med att husse eller matte får återvända till bilen med vovven. Hundar får absolut inte springa brevid dressinen. För några år sedan blev en stackars hund av med en bra bit av sin svans för att matte lät honom springa brevid trots att vi sade att det inte var ok..
Ska Din hund följa med måste Du ta med något mjukt som den kan sitta på. Är det en mindre hund som Du kan ha i knät är det betydligt lättare. Dressinar Ni till Gyllebosjön kan det vara bra att veta att hunden INTE får följa med in på badplatsen.
När Du bokar, låt oss veta om Din hund ska följa med. På spåret i Tomelilla har vi en specialbyggd dressin med hundbur som Du kan boka, den är avsedd för större hundar. Hunddressinen kostar 420 att hyra med plats för 2 personer som cyklar med hunden mellan sig på en plattform.

 

Får jag lov att plocka ramslök?

Sen Fyledalen blev naturreservat 2015 gäller följande: Du får plocka ramslöksblad och blommor för egen privat konsumtion om du plockar bladen fint och försiktigt och inte drar upp lökar. Det ska inte synas att du plockat, Du får alltså inte dra undan en massa löv och frilägga marken och skära av växten, det kallas skövling.  All komersiell plockning till typ restauranger är förbjuden i naturreservaten både i Fyledalen och Gyllebosjö. Det polisanmäles och kan resultera i böter. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida. 

wvax plocka ramslok

 

Vi är tre personer som vill cykla, räcker det med 1 dressin?

Våra bestämmelser lyder: På en dressin får två personer åka samt en tredje som är högst sex år. Detta är en säkerhets bestämmelse som vi liksom all annan säkerhet inte ser mellan fingrarna på.
Är Ni tre så cyklar en solo och så byter Ni förslagsvis vid en vägkorsning då man ändå ska stiga av.

 

Dressincykling kombinerat med alkohol?

Det är tillåtet att ta en öl, ett glas vi el. dyl. till er picnic, dock skall det självklart vara INOM RIMLIGA mängder. Har Du för avsikt att ordna ett "supkalas" tittar Du på fel aktivitet...  Det är ytterst viktigt att hela tiden ha ett gott omdöme eftersom Du framför ett fordon och kan skada både dig själv och andra väldigt allvarligt om Ditt omdöme sviker och Du kör ihop med en annan dressin eller något annat som plötsligt kan tänkas dyka upp på spåret. Du ska dessutom korsa ett antal bilvägar där det ALLTID är Du som ska lämna företräde. Orsakar Du skador på andra personer, djur, dressiner eller annan material, med eller utan alkohol i Din kropp blir Du ersättningsskyldig.

winf nedbryt alubrk 300

 

Vad gör vi med våra sopor?

Dina sopor är ditt ansvar, du måste alltså ta med allt ditt avfall tillbaka då inga papperskorgar finns tillgängliga i naturen. Vi kan inte ha det eftersom det nattetid kommer fullt med vilda djur som "tömmer soporna" i sitt sökande efter mat. Var snäll och tänk på miljön. Vårt mål är att bedriva denna turistverksamhet på ett sådant sätt att det inte ska synas i naturen att Du varit här alls. Då är det också roligare för både Dig själv och andra att komma hit nästa gång.

winf nedbryt chips

 

Finns toalett?

Toalett på Tomelilla banan finns ca 150m efter bron, alldeles intill spåret. På banan i Sankt Olof finns toa på Sankt Olofs station samt vid Gyllebosjöns badplats. Använd dem!
Att kissa ute i naturen när Du inte stör nån annan är ok. MEN att lämna "kisse papper" efter sig är definitift inte ok! Det gäller både barn och tanter! Lär av katten, sparka upp ett litet hål i marken där Du lägger Ditt papper, täck över med jord och löv och pappret multnar på två-tre veckor. Om Du bara släpper det vind för våg ligger det och ser äckligt ut i  flera månader. Det ska inte synas att Du varit här alls..

winf nedbrytn kisspapper

 
Jag sitter i rullstol, kan jag ändå hänga med?

Det kan du! Vi har speciell rullstolsanpassad dressin i Tomelilla. Med på resan får Ni en ramp så Du kan få hjälp att komma på/av dressinen. Med Dig får Du dock ha två personer som trampar medans Du själv bara njuter av naturen...

wdr rullst 01 13

 

Kan/får vi grilla?

Ja, men bara på för ändamålet avsedda grillplatser. Vid Banvaktens äng, en av dressincyklingens rastplatser, har vi vår egen Asterix & Obelix grill där Du som dressincyklingens besökare kan fixa en härlig måltid tillsammans med Dina vänner. Det finns plats för drygt 30 sittande kring samma bord. I mitten finns grillen.
Cyklar Du på Sankt Olof banan så finns grillplats alldeles vid Gyllebosjöns strand. Denna grillplats delar Du med andra besökare vid Gyllebosjön. På båda ställena gäller ta med Dig grillkol och tändvätska.
Ta med Dig alla dina sopor tillbaka (givetvis).
Vi vill inte att Dressincyklingens gäster använder engångs grillar.
Vissa perioder är det väldigt torrt i naturen. Då får Du inte grilla ens på grillplatserna eftersom en brand i naturen kan få katastrofala följder. Fråga oss om Du är osäker.

winf eng grill

 

Möte med annan dressin?

Om man möter andra dressinörer på turen så lyfter det sällskap som har minst antal dressiner av dem från spåret och låter de andra passera. Hjälps dock gärna åt! Tänk på att det är inte säkert att marken alltid är helt platt ute i det höga gräset. Kolla så du inte stegar rakt ut i en bäck! Vart sällskap ansvarar för sina dressiner, så det är inte att rekomendera att byta med någon annan..
När Du tar paus, lyft av Din dressin helt från spåret och ställ den så att andra kan passera fritt utan påkörningsrisk. 4-hjulsdressin med rullstol eller hundbur har alltid förkörsrätt, oavsett hur många det är i det andra sällskapet.

winf lyft mote

 

Behöver jag hjälm?

Nej. Kör med vanligt sunt förnuft, håll avstånd, 25m eller mer. Se till att barn (och vuxna) sitter ner på bänken och inte klättrar omkring. Stå ALDRIG upp på dressinens golv eller bänk. Byt ALDRIG plats när dressinen är i rörelse.

 

Hur gör vi om det regnar?

Dressincykling är liksom fotboll, golf, orientering, vandring mm en friluftsaktivitet och vi är igång även när det regnar. Klä Dig efter väder. Vill Du absolut inte ut i regn, vänta med att boka tills Du kollat in prognosen...

wdr regn 2006

 

Avbokning, ändringar.. Vad gäller?

Vi hanterar väldigt många ärenden per dag och måste ha Din ändring i god tid för att kunna erbjuda ev. lediga platser till andra som ofta står på väntelista om det blir något ledigt. Dessa personer måste hinna förbereda sitt besök hos oss med fikakorg mm.
Läs om våra avbokningsregler under fliken Kontakt/Bokning