Äventyr på Österlen

png telefon0417-10252

wki glassgubbe i camuflage Vår glassgubbe i stilig frilufts utstyrsel.. 
 
Banvaktens
öppet tider 2018

 

Ej fastställda än..

Hos Banvakten kan Du betala med Swish eller kontant.
Kort funkar inte här...

 

  

 

wki rullstol kiosk Rullstolen från dressinen till kiosken helt ok...

 

wki gambling i kiosken och koppla av med lite gambling och en kopp...

Välkommen till Banvaktens kiosk!

En liten oas med förfriskningar för våra besökare mitt i vackra Fyledalen.

Banvaktens kiosk är en gammal banvaktsstuga som byggdes i samband med att järnvägen byggdes 1891-1893. Banvaktsstuga nr 727 i SJ:s gamla register. Banvaktsstugorna byggdes oftast där spåret korsade en väg eftersom en av banvaktens uppgifter var att stänga grindarna över vägen när tåget skulle passera. Ofta var det banvaktens fru som fick rycka in och sköta just grindarna eftersom banvakten själv även hade som uppgift att varje dag cykla och kolla av en viss sträcka och åtgärda eller rapportera ev. fel. Banvakts tjänsterna har efterhand försvunnit allt eftersom vägskydden blivit automatiserade. Stugorna har blivit privatbostäder och många också rivna. Stuga 727 skulle också rivas var det beslutat, men nu blev det inte så som tur är!

Dressincyklingen använder sedan 1995 banvaktsstugan för att serva sina besökare med fika och annat gott på sitt besök hos oss i Fyledalen. Här kan du sommartid njuta av bl.a en kopp kaffe med nygräddad våffla, en glass och kalla drycker. I sortimentet finns även vykort med motiv från Fyledalen liksom en och annan lokal souvenir. Inför ditt besök kan Du också beställa t.ex. en bit smörgåstårta som väntar på Dig när Du kommer!
Roligaste sättet att ta Dig till Banvaktens kiosk är naturligtvis via dressin. Det går också alldeles utmärkt att vandra hit från någon av Skånetrafikens busshållplatser, ta en fika och sedan vandra vidare till en annan busshållplats så bjuder vandringen på ännu fler vackra vyer.
Klicka på VANDRING i huvudmenyn och läs mer. Vill Du utforska Fyledalen på cykel så finns sådan att hyra hos Banvakten, liksom tips på bra cykelsträckor med endast lite biltrafik.
Bilar, ja, även om vi helst ser att Du kommer ner i Fyledalen på annat sätt så kan man naturligtvis komma hit med bil också.

För våra öppettider se här intill.

 

wki glassrad  

  whi banvakt nils cederholm 20talet

Banvakt Nils Cederholm på ingång från dalen. Någon gång på 20-talet

 

 

wki glassko2
Vilken glass vill du ha?

 

 

wki kolla kor

Ta en fika och snacka med korna..

 

 

wki fotograf 02
Eller plåta sandödlorna, ta en go fika och snacka foto taktik med proffsen,  

 

 

wki fotograf 01

 eller mobil fotograferna...
Alla har vi lika kul!

 

 

wdj sand 01 hane stubbe

Herr Sandödla poserar villigt för alla...